امروز جمعه 02 آذر 1403 http://iran-history2500.cloob24.com
0

ادبیات پهلوی

زبان و ادبیات فارسی گذشته, زبان و ادبیات پهلوی

زبان و ادبیات پهلوی

به نظر می رسد روحانیان دانشمند، از این امکان تازه و پربار داشتن متون مکتوب، مشتاقانه بهره می جستند. اوستای بزرگ با زند فارسی میانه ی آن همراه بود که اینک (هر چند هنوز هم به خط ناقص پهلوی و با آن هزوارش ها)به تمامی نگاشته شده بود. از جمله دیگر کارها در این زمینه این بود که روحانیان چکیده ها و مجموعه هایی از این زند درباره مضامین خاص را برای استفاده ی دیگران و نیز احتمالا بزرگان غیر روحانی فراهم آوردند. مهمترین این آثار، بندهش، به معنای آفرینش است که زند آگاهی به معنای آگاهی از زند، هم خوانده می شود.

ادامه مطلب
0

آزمایش موفق اولین بمب اتم جهان

 اولین بمب اتم , سازنده بمب اتم


هفتاد و یکسال پیش در چنین روزی اولین آزمایش موفق قوی‌ترین سلاح جهان انجام گرفت و جهان وارد عصر جدید اتمی شد.

اولین بمب اتمی جهان به نام «گجت» که از پروه منهتن انیشتین الهام گرفته شده بود در ساعت 5 و 29 دقیقه و 45 ثانیه صبح روزِ 16 ژوئیه سال 1945 میلادی در صحرایی در نزدیکی آلاموگوردو در ایالات نیو مکزیکو آمریکا منفجر شد. رابرت اوپنهایمر، فیزیکدان آمریکایی و مدیر آزمایشگاه لوس آلاموس و سرتیپ لزلی گرووز مدیریت این پروژه را به عهده داشتند.

«پروژه منهتن» نام پروژه‌ای است که به ساخت بمب اتم انجامید و در زمان جنگ جهانی دوم از آن استفاده شد. این پروژه با محوریت آمریکا و همکاری انگلستان و کانادا اجرایی شد. مقدمات تشکیل یک تیم پژوهشی برای ساخت سلاح هسته‌ای زمانی فراهم شد که در سال 1939 لئو زیلارد و آلبرت انیشتین در نامه‌ای به فرانکلین روزولت، رئیس جمهور وقت آمریکا، خواستار بررسی آن شدند که این نامه در نهایت تایید شد.

ادامه مطلب
0

تمدن مفرغی

ظروف مفرغ لرستان , نقوش تزیینی مفرغ لرستان

پیش از ورود هیات باستان‌شناسی «هلمز» به محوطه «سرخ دُم» لرستان، کمتر کسی تصور می‌کرد که اجداد سوارکاران و جنگاوران کناره‌ی زاگرس هنرمندانی تا به این حد چیره‌دست و قهار بوده باشند. اما وقتی در سال 1317 خورشیدی پای نخستین هیأت باستان‌شناس به کوه‌ها، دره‌ها و دشت‌های سرسبز زاگرس شمالی باز شد. دنیای شگفت‌انگیز تندیس‌های مفرغینی کشف شد که نشان می‌داد دلاوران لرستان در مقابل دشمنان‌شان علاوه بر سینه‌ای ستبر، گنجینه‌های غرورآفرینی هم در چنته دارند.


مصنوعات ظریف مفرغین یکی پس از دیگری از دل خاک حاصلخیز منطقه بیرون آمدند و کم‌کم چهره شناخته شده اقوام باستانی شمال زاگرس تغییر کرد. تولیدات مفرغین این منطقه که عموماً زاده‌ی هزاره دوم و اول پیش از میلاد مسیح هستند، علاوه بر نمایش مهارت و زبردستی سازندگانشان، دنیای انسان آن روزگار را به تصویر می‌کشند. دنیایی پر از موجودات خیالی با توانی فوق بشری که جهانی رویایی را رقم می‌زدند.

0

روزنامه صور اسرافیل

روزنامه صور اسرافیل , تاریخچه روزنامه صور اسرافیل

بررسی هفته‌نامه صور اسرافیل

روزنامه صور اسرافیل از جراید معروف، مهم و مؤثر صدر مشروطیت بود. جهانگیرخان شیرازی و قاسم‌خان تبریزی با همکاری میرزا علی اکبر خان قزوینی (دهخدا)منتشر می‌کردند.

یکی از مؤثرترین نشریه‌های دوره قاجاریه و عصر مشروطه هفته‌نامه صور اسرافیل بود، این نشریه، ابتدا با مدیریت میرزا جهانگیر‌خان شیرازی و سرمایه میرزا قاسم‌خان تبریزی و دبیری و قلم میرزا علی‌اکبرخان قزوینی (دهخدا)تهیه و منتشر می‌شد. تندروی‌ها و جسارت به مردم و معتقداتشان، از زبان سرخ صوراسرافیل، سر سبزش را بر باد داد و رفیقش دهخدا را به خارج از کشور فراری داد. بعد از کشته شدن میرزا جهانگیرخان، تمام بار نشریه (نشر سه شماره آخر)بر دوش میرزا علی‌اکبر دهخدا افتاد و به همت وی در خارج از کشور چاپ می‌شد.

ادامه مطلب

0

اولین زن چتر باز تاریخ

دختر 20 ساله اهل کارولینای شمالی اولین زنی است که موفق شد از یک هواپیما با چتر نجات به پائین بپرد.

در 21 ژوئن سال 1814 "جورجیا آنا تامسون" توانست از یک هواپیمای بلند پرواز بر فراز آسمان لس آنجلس به پائین بپرد و نام خود را در تاریخ امریکا ثبت گند.

وی که هشتم اپریل 1893 در آکسفورد ایالت کارولینای شمالی به نام جورجیا تامسون به دنیا آمده بود پس از آنکه "چارلز برادویک" که یک چترباز بود و از بالون پرش می کرد او را به فرزند خواندگی پذیرفت به نام "برادویک" شناخته شد. جورجیا از آنجا که قدی کوتاه (5 فوت)و تنها 39 کیلوگرم وزن داشت بعدها به "تاینی" مشهور شد. تاینی دومین پرش را برفراز یک پارک عمومی در لس آنجلس انجام داد و بار سوم برفراز دریا پرید. وی پس از یک هزار و یکصد پرش از هواپیما در سال 1978 در کالیفرنیا درگذشت و نامش بر بزرگراهی در ایالت کارولینای شمالی گذاشته شد.

 تاریخ و تمدن, چتر نجات

اولین زن چتر باز تاریخ

 تاریخ و تمدن, چتر نجات

تصاویر اولین زن چتر باز تاریخ

 تاریخ و تمدن, چتر نجات

جورجیا آنا تامسون اولین زن چترباز دنیا

 تاریخ و تمدن, چتر نجات

نخستین بانوی چترباز

 تاریخ و تمدن, چتر نجات

 تاریخ و تمدن, چتر نجات

زن چترباز

منبع:faradeed.ir

0

زندگینامه خواجه نصیرالدین طوسی

آشنایی با زندگی خواجه نصیرالدین طوسی,شناخت خواجه نصیرالدین طوسی

زندگینامه خواجه نصیرالدین طوسی

محمد بن حسن جهرودی طوسی مشهور به خواجه نصیر الدین طوسی در تاریخ 15 جمادی الاول سال 598 هجری قمری در طوس ولادت یافته است. او به تحصیل دانش علاقه زیادی داشت و از دوران جوانی در علوم ریاضی و نجوم و حکمت سرآمد شد و از دانشمندان معروف زمان خود گردید. طوسی یکی از سرشناس ترین و با نفوذترین چهره های تاریخ اسلامی است.

علوم دینی و علوم عملی را زیر نظر پدرش و منطق و حکمت را نزد خالویش بابا افضل ایوبی کاشانی آموخت. تحصیلاتش را در نیشابور به اتمام رسانید و در آنجا به عنوان دانشمندی برجسته شهرت یافت. خواجه نصیر الدین طوسی را دسته ای از دانشوران خاتم فلاسفه و گروهی او را عقل حادی عشر (یازدهم)نام نهاده اند. علامه حلی که یکی از شاگردان خواجه نصیر الدین طوسی می باشد درباره استادش چنین می نویسد: خواجه نصیر الدین طوسی افضل عصر ما بود و از علوم عقلیه و نقلیه مصنفات بسیار داشت. او اشرف کسانی است که ما آنها را درک کرده ایم. خدا نورانی کند ضریح او را.

در خدمت او الهیات، شفای ابن سینا و تذکره ای در هیئت را که از تألیفات خود آن بزرگوار است قرائت کردم. پس او را اجل مختوم دریافت و خدای روح او را مقدس کناد. نصیرالدین زمانی پیش از سال 611 در مقابل پیشروی مغولان به یکی از قلعه های ناصرالدین محتشم فرمانروای اسماعیلی پناه برد. این کار به وی امکان داد که برخی از آثار مهم اخلاقی، منطقی، فلسفی و ریاضی خود از جمله مشهورترین کتابش «اخلاق ناصری» را به رشته تحریر درآورد.

وقتی که هولاکو به فرمانروایی اسماعیلیان در سال 635 پایان داد طوسی را در خدمت خود نگاه داشت و به او اجازه داد که رصدخانه بزرگی در مراغه احداث کند که شروع آن از سال 638 بود. برای کمک به رصد خانه علاوه کمکهای مالی دولت اوقاف سراسر کشور نیز در اختیار خواجه گذارده شده بود که از عشر (یک دهم)آن جهت امر رصدخانه و خرید وسایل و اسباب و آلات و کتب استفاده می نمود در نزدیکی رصد خانه کتابخانه بزرگی ساخته شده بود که در حدود چهارصد هزار جلد کتب نفیس جهت استفاده دانشمندان و فضلا قرار داده بود که از بغداد و شام و بیروت و الجزیره بدست آورده بودند در جوار رصدخانه یک سرای عالی برای خواجه و جماعت منجمین ساخته بودند و مدرسه علمیه ای جهت استفاده طلاب دانشجویان.

این کارها مدت 13 سال به طول انجامید تا اینکه ایلخان هلاکوی مغولی در سال 663 درگذشت. لیکن خواجه تا آخرین دقایق عمر خود اجازه نداد که خللی در کار آنجا رخ دهد و کوشش بسیار نمود که آن رصد خانه و کتابخانه از بین نرود.

ادامه مطلب

0



قلعه ویندسور در شهرستان برکشر, عکس های قلعه ویندسور, قلعه ویندسور

قلعه ویندسور در انگلستان

قلعه ویندسور (Windsor Castle)

قلعه ویندسور بزرگترین قلعه مسکونی در جهان است. قلعه ویندسور همچنین قدیمی ترین قلعه ای است که به طور مداوم پادشاهان در آن زندگی می کردند. قلعه ویندسور در اصل بوسیله William the Conqueror ساخته شد که وی از زمان 1066 تا زمان مرگش یعنی 1087 فرمانروا بود.

قلعه ویندسور در شهر ویندسور، شهرستان برکشر انگلستان قرار دارد. تاریخ قلعه ویندسور به زمان ویلیام اول بر می‌گردد. مساحت قلعه ویندسور45٬000 متر مربع است. این قلعه بزرگترین قلعه دنیا محسوب می‌شود. قلعه ویندسور به همراه کاخ هولی روود و کاخ باکینگهام، محل اقامت ملکه الیزابت دوم و از خانواده سلطنتی بریتانیا است. ملکه اکثر آخر هفته‌های خود را در قلعه ویندسور سپری می‌کند.

ادامه مطلب
0

کتاب سوزی اعراب در ایران ساسانی

کتاب‌سوزی در ایران, کتاب سوزی اسکندر

کتاب سوزی اعراب در ایران

بی شک، از آسیب های معنوی حمله اعراب هرچه نوشته و گفته شود کم است. پیرامون کشتار و چپاول ایرانیان در زمان حمله اعراب تاریخ نگاران معروف اعراب و ایرانی مانند: ابن خلدون، البلاذری، مسعودی، ابن هشام، ابن حزم، بلعمی، ثعالبی، شویس عدوی و… در کتاب های تاریخ نگاشته اند. یکی از اثر گذارترین این آسیب ها به زبان و فرهنگ ایران بود.

ایرانیان به سبب عظمت کشورشان کوله بار چندین قرن تسلط بر جهان را در برداشتند و تمدنی کهن را در خود جای داده بودند و بدین سبب علوم عقلی نزدشان بسیار بزرگ و دامنه اش گسترده بود.

ابن خلدون که دقیق ترین و بزرگ ترین جامعه شناس و مورخ عرب است درباره کتاب سوزی به دست اعراب چنین می گوید:

«وقتی سعد ابن ابی وقاص به مداین دست یافت در آنجا کتاب های بسیار دید. نامه به عمر ابن خطاب نوشت و در باب این کتاب ها خواست. عمر در پاسخ نوشت که آن همه را به آب افکن که اگر آنچه در این کتاب هاست سبب راهنمایی است خدا برای ما راهنمایی فرستاده است و اگر در آن کتاب ها جر مایه گمراهی نیست خداوند ما را از شر آن ها در امان داشته است. از این سبب آن همه کتاب ها را در آب یا در اتش افکندند.(دو قرن سکوت ص 98)

همچنین ابوریحان بیرونی در کتاب آثارالباقیه عن القرون الخالیه چنین می نویسد:

وقتی قتیبه ابن مسلم سردار حجاج بار دوم به خوارزم رفت و آن را باز گشود هرکس را که خط خوارزمی می نوشت و از تاریخ و علوم و اخبار گذشته آگاهی داشت از دم تیغ بی دریغ گذراند و موبدان و هیربدان قوم را یکسره هلاک نمود و کتاب هاشان همه بسوزانید و تباه کرد.(صفحه 35،36،48)

دکتر زرینکوب در کتاب دو قرن سکوت با تحلیلی منطقی به بررسی کتاب سوزی اعراب می پردازد:

شک نیست که در هجوم تازیان، بسیاری از کتاب ها و کتابخانه های ایران دستخوش آسیب فنا گشته است. این دعوی را از تاریخ ها می توان حجّت آورد و قرائن بسیار نیز از خارج آن را تأیید می کند. با این همه بعضی از اهل تحقیق در این باب تردید دارند و این تردید چه لازم است؟! برای عرب که جز قرآن هیچ سخن را قدر نمی دانست کتاب هایی که از آن مجوس بود و البته نزد وی دست کم مایه ضلال بود چه فایده داشت که به حفظ آن ها عنایت کند؟

در آیین مسلمانان آن روزگار آشنایی به خط و کتابت بسیار نادر بود و پیداست که چنین قومی تا چه حد می توانست به کتاب و کتابخانه علاقه داشته باشد. تمام قراین و شواهد نشان می دهد که عرب از کتاب هایی نظیر آنچه امروز از ادب پهلوی باقی مانده است فایده ای نمی برده در این صورت جای شک نیست که در آن گونه کتاب ها به دیده حرمت و تکریم نمی دیده است… نام بسیاری از کتاب های عهد ساسانی در کتاب ها مانده است که نام و نشانی از آن ها باقی نیست… پیداست که محیط مسلمانی برای وجود و بقای چنین کتاب ها مناسب نبوده است و سبب نابودی آن کتاب ها نیز همین است. باری از همه ی قراین پیداست که در حمله اعراب بسیاری از کتاب های ایرانیان، از میان رفته است.(انتشارت امیرکبیر ص 96،97)

مرتضی راوندی در کتاب تاریخ اجتماعی ایران می‌ نویسد:

یکی از آثار شوم و زیان‌ بخش حمله اعراب به ایران، محو آثار علمی و ادبی این مرز و بوم بود. آن ها کلیه کتب علمی و ادبی را به عنوان آثار و یادگارهای کفر و زندقه از میان بردند.

وی در دنباله می‌ افزاید:

… سعد وقاص و دیگران حاصل صدها سال مطالعه و تحقیق ملل شرق نزدیک را به دست آب و آتش سپردند.

سپس این گفته جلال‌ الدین همایی را می‌ آورد که:

همان کاری را که قبل از اسلام، اسکندر با کتابخانه استخر، و عمرو عاص به امر عمر با کتابخانه اسکندریه و فرنگی‌ ها بعد از فتح طرابلس شام با کتابخانه مسلمین و هلاکو با دارالعلم بغداد کردند، سعد بن ابی‌ وقاص با کتابخانه عجم کرد.(جلد دوم،صفحه 50)

دولتشاه سمرقندی در کتاب تذکره الشعرا (صفحه 26)به یکی دیگر از ماجراهای کتاب سوزی توسط اعراب در دوره خلافت عباسیان، می پردازد:

عبدالله بن طاهر به روزگار خلفای عباسی، امیر خراسان بود. روزی در نیشابور (به مسند)نشسته بود. شخصی کتابی آورد و به تحفه پیش او بنهاد. (امیر)پرسید: این چه کتاب است؟ (مرد)گفت: این قصه وامق و عذرا است و خوب حکایتی است که حکما بنام شاه انوشیروان جمع کرده اند. امیر فرمود: ما مردم، قرآن خوانیم و به غیر از قرآن و حدیث پیغمبر چیزی نمی خوانیم و ما را از این نوع کتاب، در کار نیست.

این کتاب، تألیف مُغان (زرتشتی ها)است و پیش ما مردود است. (پس فرمود)تا آن کتاب را در آب انداختند و حکم کرد که در قلمرو او بهر جا از تصانیف عجم و مغان کتابی باشد جمله را بسوزانند

باری، بدین گونه بود که کتاب هایی که در زمان خود در زمینه های پزشکی، ستاره شناسی، اجتماعی و دینی بی همتا بودند به دست این سبک مغزان افتاد که از جهنم هولناک صحرای عرب پا به بهشت ایران گذارده بودند و آن ها نیز آنچه کردند که در اندازه فهم و شعورشان بود.

دکتر زرینکوب در کتابش (انتشارت امیرکبیر ص95،96)این بار به بررسی رفتار اعراب با زبان و خط ایران می‌پردازد و می گوید:

عربان شاید برای آنکه از آسیب زبانی ایرانیان در امان بمانند در صدد برآمدند زبان ها و لهجه های رایج در ایران را از میان ببرند. آخراین بیم هم بود که همین زبان ها خلقی را بر آن ها بشوراند و ملک و حکومت آنان را در بلاد دور افتاده ایران به خطر اندازد.

به همین سبب هر جا که در شهر های ایران، به خط و زبان و کتاب و کتابخانه برخوردند با آن ها سخت به مخالفت برخاستند… شاید بهانه ی دیگری که عرب برای مبارزه با زبان و خط ایران داشت این نکته بود که خط و زبان مجوس را مانع نشر و رواج قرآن می شمرد.

در واقع از ایرانیان حتی آن ها که آیین مسلمانی پذیرفته بودند زبان تازی را نمی آموختند و از این رو بسا که نماز و قرآن را نیز نمی توانستند به تازی بخوانند. در کتاب تاریخ بخارا (صفحه 75 چاپ تهران)آمده است:

مردم بخارا به اول اسلام، در نماز قرآن به تازی خواندندی و عربی نتوانستندی آموختن و چون وقت رکوع شدی مردی بود که در پس ایشان بانگ زدی: بکنیتا نکنیت، و چون سجده خواستندی کردن بانگ کردی: نگونیا نگونی کنیت.

با چنین علاقه ای که مردم در ایران به زبان خویش داشتند شگفت نیست که سرداران عرب زبان ایران را تا اندازه ای با دین و حکومت خویش معارض دیده باشند و در هر دیاری برای از بین بردن و محو کردن خط و زبان فارسی کوششی ورزیده باشند.

در پایان به ذکر سخنی در کتاب عقدالفرید چاپ قاهره (جلد 2 صفحه 5)از زبان خسرو پرویز می پردازم که می گوید:

اعراب را نه در کار دین هیچ خصلت نیکو یافتم و نه در کار دنیا. آن ها را نه صاحب عزم و تدبیر دیدم و نه اهل قوت و قدرت. آنگاه گواه فرومایگی و پستی همت آن ها همین بس که آن ها با جانوران گزنده و مرغان آواره در جای و مقام برابرند.

فرزندان خود را از راه بینوایی و نیازمندی می کشند و یکدیگر را بر اثر گرسنگی و درماندگی می خورند. از خوردنی ها و پوشیدنی ها و لذت ها و کامروانی های این جهان یکسره بی بهره اند…»

منبع:tamadonema.ir

0

ماه‌های آخر شاه در دفتر کارش - تصاویر

عکس های شاه در دفتر کارش, محمدرضا شاه


شاید شدت گرفتن انقلاب در ماه‌های آخر سال 1357 باعث شده بود محمدرضا شاه به این فکر بیافتد که دیر یا زود باید از سلطنت کناره گیری کند اما احتمالا هیچ وقت گمان نمی کرد به زودی کاخ سلطنت را به مکانی نامعلوم ترک کند.

ماه‌ها قبل از آنکه شاه ایران را برای همیشه ترک کند شدت انقلاب و اعتراضات به حدی بود که فضای سیاسی آبستن یک اتفاق بزرگ بود. محمدرضا پهلوی که با تغیر نخست وزیر و دولت سعی داشت جلوی اتفاق را بگیرد پس از آنکه نتوانست موج اعتراضات را کنترل کند در دی‌ماه 1357 ایران را ترک کرد. او پس از فرار از کشور تا زمان مرگش در مصر در مرداد 1359، کشورهای مختلفی را برای اقامت برگزید، اما در هریک از این کشورها اقامتش با مشکلات مختلفی مواجه شد.

به‌ طوری‌ که مجبور می‌شد تا مدام محل اقامتش را تغییر دهد. در این میان، در هر تغییر اقامتی، یکی از مشکلات او، پیدا کردن کشوری بود که حاضر به پذیرش وی باشد. محمدرضا پهلوی از زمان ترک ایران 10 هفته در مراکش، 11 هفته در باهاماس، 17 هفته در مکزیک، 10 هفته در آمریکا برای معالجه و مدت کوتاهی هم در پاناما بود و سرانجام به مصر رفت. همچنین در این مدت، انگلیس، سوئیس، اردن و فرانسه از پذیرش وی خودداری کردند.

"جک گارفالو" یکی از عکاسان خارجی که در سال های سلطنت شاه برای چند نوبت به ایران آمده و از او و ایران عکاسی کرده بود وقتی در مرداد 1357 به ایران آمد برای آخرین بار از شاه در دفتر کارش عکاسی کرد. او گرچه با نزدیک شدن به پیروزی انقلاب بار دیگر در آبان ماه عازم تهران شد اما دیگر فرصت آن که شاه را ملاقات کند به دست نیاورد. عکس های او از شاه و فرح که در آستانه سقوط قرار داشت از معدود عکس های آلبوم سلطنتی در دفتر کارش در کاخ سعدآباد شش ماه قبل از فرار است.

ادامه مطلب
0

عجیب ترین دادگاه‌های تاریخ

دادگاه‌های قرون وسطی, گیوتین

دادگاههای عجیب و غریب تاریخ

در یکی از روزهای بهاری سال 2013، چند وکیل به دادگاهی در مسکو مراجعه کردند تا پرونده‌ای را بازگشایی کنند. دفاعیات انجام شد و مدارک و شواهد نیز به دادگاه ارائه شدند. تمام اینها در حالی اتفاق افتادند که جایگاه متهم خالی بود؛ در واقع روند دادگاه در حالی ادامه می‌یافت که متهم، «سِرگِی مگنیتسکی» در سال 2009 از دنیا رفته بود. او ادعا می‌کرد تلاش کرده تا دست شبکه‌ای از مقامات دولتی را در یک پرونده فرار از مالیات به مبلغ 250 میلیون دلار رو کند. البته در واقعیت خود مگنیتسکی به جرم اختلاس به زندان افتاد و درخواست‌های بین‌المللی برای کمک به او به جایی نرسید.

ادعا شد او در زندان به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به دلیل عدم ارائه کمک‌های پزشکی، در گذشته است. با این حال، مقامات روسیه مصمم بودند تا پرونده او را بدون توجه به زنده یا مرده بودن متهم، به نتیجه برسانند. به این ترتیب، مگنیتسکی از درون قبر به محکمه احضار شد تا در مقابل اتهام فرار از مالیات مورد قضاوت قرار گیرد.

همین‌طور که روند جلسات این دادگاه در ماه‌های مارس و آوریل ادامه پیدا می‌کرد، صداهایی نیز برای تقبیح آن بلند شدند. خانواده متهم بارها این جلسات را تقبیح کرده و آنها را یک سیرک، غیرقانونی و بی‌معنی خوانده بودند. البته شاید بتوان این دادگاه را با این عبارات متناسب دانست، اما مسأله این است که برگزاری چنین دادگاه‌هایی در تاریخ بی‌سابقه نبوده است.

ممکن است تصور شود که این اتفاقات منحصر به دنیای مدرن و امروزی ما هستند، اما در حقیقت احضار درگذشتگان در گذشته‌های دور، مثلا در دادگاه‌های قرون وسطی، امری بسیار عادی بوده است. در قرن هفدهم در فرانسه، قانونی جزایی به اجرا گذاشته شد که براساس آن، در مورد پرونده‌های مربوط به خیانت به کشور، خودکشی و دوئل، می‌شد فرد را حتی در صورت مردن، به حضور دادگاه آورد و محاکمه کرد.

ادامه مطلب